Minden, ami huminsav, fulvosav és himatomelánsav

Ásványi anyagok

Az elmúlt 100 évben az úgy nevezett intenzív mezőgazdálkodás (kémiai műtrágyák, növényvédő szerek) következményeként a szántóföldi talajainkban súlyos mikroelem hiány alakult ki. Ez a mikroelem hiány végig követhető a telje táplálkozási láncon. Vagyis megjelenik az állati eredetű készítményekben, a gabonákban és a zöldségekben és gyümölcsökben is. Mindezek következményeként a táplálkozási lánc csúcsány elhelyeszkedő emberi szevezetben is kimutatható az ásványi anyag és mikroelem hiány. 

A mikroelemek és ásványi anyagok hiánya a szervezetben elsősorban az enzimek és vitaminok működését gátolja. Ezért hiába fogyasztjuk a vitaminokat, ha nincs jelen a megfelelő mikroelem, akkor azok hatástalanok maradnak. Az analitikai módszerek fejlődése mára lehetővé tette a nagyon kis mennyiségben jelen lévő elemek mérését, melyek azt igazolják, hogy egy élő szervezet működéséhez több mint 80 mikroelem és ásványi anyag folyamatos jelenléte szükséges. A mikroelemek mennyiségén túl azok aránya is nagyon fontos. A természetes egyensúly megbontása pl. csak egy vagy néhány mikroelem bevitelével, hiánytüneteket okozhat.

A szervezet hatékonyan azonban nem tud felvenni akármilyen ásványi anyagot vagy mikroelemet. Ehhez un. szerves molekula-komplexek kellenek, melyek átjutnak a bélfalon és a sejtfalon is.

A legjobb megoldást, mint mindig, a természet fejlesztette ki a természetes huminanyagok (huminsav és fulvosav) formájában. A huminanyagok a mikroelemek felvételét segítő szerves komplexképző molekulák, valamint a sejtek energiatermelését és védekező képességét is serkentik, és a szervezet méregtelenítésben is fontos szerepet játszanak.