Minden, ami huminsav, fulvosav és himatomelánsav
2010. 10-27

Vörösiszap

2010. október 4. hétfő 13:58

Átszakadt a MAL Magyar Alumínium Termelő és Kereskedelmi Zrt. tulajdonában lévő Ajkai Timföldgyár Kolontár és Ajka között létesített, 300m X 500m-es vörösiszap-tárolójának gátja. A kiömlő, körülbelül 600–700 000 m3-nyi iszap elöntötte Kolontár, Devecser és Somlóvásárhely települések mélyebben fekvő részeit. Az erősen lúgos, maró hatású ipari hulladék körülbelül 40 km2 terült szét, felbecsülhetetlen gazdasági és ökológiai károkat okozva.

2010. október 6.

Dr. Csicsor János, vegyészmérnök, a katasztrófa helyszínéről begyűjtött vörös iszapból, a cég saját laboratóriumában, Balatonfűzfőn megkezdi a huminsav alapú termékekkel az összehasonlító kísérleteket, az erősen lúgos (pH 13-14) iszap semlegesítésére.

2010. október 7.

A kísérletek beigazolják, hogy a cég Dudaron bányászott, magas huminsav tartalmú talajkondicionáló készítménye, alkalmas a szennyezett területek semlegesítésére, azaz mentesítésére.

2010. október 8.

Cégünk 3 tonna „Dudarit” talajkondíciónáló készítményt szállított a helyszínre, ezzel egy időben elkezdődtek a kísérletek Devecserben.

2010. október 10.

A Védelmi Bizottság lehetőséget biztosított cégünk számára, hogy Devecserben bemutató kísérleteket végezzünk, és ehhez megteremtették a tárgyi és személyi feltételeket. A kísérleteket Benkő Györgyi (Tapolcai ANTSZ) felügyelete mellett végeztük, Dr Bujdosó László közreműködésével és Horák Attila alezredes irányításával.

A kísérleteket magas természetes huminsav tartalmú „Dudarit” talajjavító készítménnyel végeztük. A helyszínen készült jelentést és cégünk ajánlatát, azonnal átadtuk a helyi Védelmi Bizottságnak.

2010. október 11-15.

Dr. Csicsor János több televízió és rádióműsorban beszámolt a huminsavas technológia alkalmazásának eredményéről.

2010. október 22.

A helyszínen beállított kísérleti területen az éjszakai talajmenti fagyok ellenére az elvetett rozs kicsírázott és az elültetett növények két hét után is élnek és egészségesek. Cégünk eredményeit a szakmai és tudományos testületek, elfogadták, támogatták és szorgalmazták a mentesítés mielőbbi megkezdését.

2010. október 25.

Jordán László, Növény-, talaj- és erdővédelmi elnökhelyettes; Növény-, talaj- és agrárkörnyezet-védelmi igazgató, megkeresésére konkrét ajánlat készítése a szennyezett termőföldek semlegesítésére.

2010. október 26.

Dr. Illés Zoltán, Környezetügyi Államtitkár és Hasznos Gábor VM kármentesítési osztályvezető pozitív visszajelzése a technológiával kapcsolatban.

2010. október 27.

Elindult a kommunikáció a VM Technológiai és Erőforrás Felajánlásokat Kezelő Munkacsoportjával, felkészülés a semlegesítés végrehajtására.